Saturday, August 15, 2009

::Durian Merah::

..INFO TENTANG DURIAN MERAH..
ehem2..eventhough musim duyan telah pun tamat swaktu dgnnye, ak still nk share info ttg raja buah sgla buah ni..ak mmg xtau lgsg psl duyan ni cuz ak mmg xske & xmkn duyan..klu duyan bese ak tatau,duyan merah lg la ak xtau..(truk sguh ak ni..)..lps ak search sluruh plusuk website psl duyan merah ni ak amik la mn point2 yg bgus tuk ak share ttg buah ni..Nama scientific buah duyan merah ni adalah DURIO GRAVEOLENS..msyrkt Dayak Kenyah plak pgl duyan ni duyan daun sbb lebar daun buah ni sm besa ngan tapak tgn org dewasa..tp ada gak yg pgl duyan dalit bg sstgh suku kaum Sabah..

Dan info yg lain yg ak dpt ttg buah ni, rs dia mns ckit & isinya xtbl sgt cm duyan kg & plg sdp bile d masak..msk apa ak xkaji plak..duyan ni blh dapat kat Sabah..Tp sumber yg lain plak ada kate yg duyan ni sng nk jmpa kt skitar jln mnuju ke Kota Belut..tp ada waktu2 ssh nk jmpa & hati2 ngan duyan yg djual cuz kebanyakan duyan djolok & dperam..so,duyan yg mcm ni akn mmbuatkn rs authentic duyan 2 xdpt dnikmati spnuhnye & kdg2 xde rs manis lgsg..hmmm..& plg besh nye pasal duyan ni, blh di jeruk & blh thn sampai staun klu simpan elok2..fuyohhh...

yg lain2 lg ttg duyan ni ada yg kate rsnye lemak & baunye pn bbeza2 dgn duyan yg bese kite jmpe..kale nye pun ada kala kkuningan,kemerahan & ada gak kale PINK..*wink *wink*(pebret kale ak 2..confirm ak makan..hahaha)..So kawan2, conclusion nye kat sini duyan merah cume blh dapat kat east malaysia sj iaitu di Sabah & Sarawak..patut la xpnh jmpa kat KL..spe yg tingin nk try blh la booking flight g sn & g la ke tmpt yg ak sbut td..hmm..hr ni ak blaja ssuatu yg br ttg duyan (even ak xske duyan!fullstop)..tamat sudaa info dr ak..take care..daa..

No comments: