Thursday, September 20, 2012

Book Teksi Guna Telefon

Apa yang aku merapukan? Ye. Sekarang sudah ada servis teksi di hujung jari. So, korang dah tak payah susah-susah nak tahan teksi di tengah panas terik yang semakin melampau sekarang. Ini cuma info yang nak aku share kan dengan korang yang suka atau selesa pakai teksi untuk ke mana-mana. *ni xde sape baya aku jadi jurucakap untuk servis ni* Sharing is caring. Ok, mari kita mulakan pengembaraan teksi di hujung jari :



1. Korang boleh download apps MYTEKSI ini dari Google Play atau App Store (yang pakai iPhone) 


2. Bila dah siap upload, macam biasalah, sign up details untuk first time user. Kalau tak, mana nak tau korang ni sape yang nak gunakan teksi tuh. So, sign up lah segala details korang.


3. Kemudian, apps tersebut akan meminta anda untuk membuka 'Location' untuk detect di mana kedudukan  korang. Jangan la tak allow plak. Sampai ke sudah la ko takkan dapat teksi.






4. Pastu, pilih la tempat yang mana teksi tu nak ambik dan drop awak.  Pick me where, drop me where ye konsep dia. Macam guna Google map dalam phone.Drag sana, tarik sini. Macam tak biasa! heh.


5. Any remarks untuk abang/pakcik teksi pun boleh korang merapukan dalam notes to driver. Tips untuk korang bersodoqah untuk abang/pakcik teksi pun ada. Pilih je.



  6. Lepastu, click 'Confirm' dan dalam masa 3 minit sahaja korang akan dapat confirmation booking dari myteksi. 3 minit je berbanding kena tunggu tahan teksi dekat bus stop. see!


7. And the best part is, boleh bagi roughly atau secara kasar tambang dan jugak berapa lama masa dia ambil untuk sampai ke destinasi korang hokey. Osem sungguh tahan teksi zaman sekarang!

8. Apa?? takde smartphone?? Korang boleh sms TEKSI # #Remarks hantar ke 36881.


p/s Mudah, cepat dan senang macam download game bukan? untuk keterangan yang lebih detail, korang boleh ke  www.myteksi.com . Semoga panduan ini membantu :)