Thursday, March 28, 2013

Engagement - Farid & Farah

Assalamualaikum pada yang sudi membaca.

Macam yang pernah aku janji dekat entry sebelum ni (kesah ke kan?? hua..hua..hua), majlis pertunangan kat Perak pulak. Taun ni memang taun kenduri belah keluarga ipar aku.

Kenduri bertunang ni dah basi. Tapi biasa la, update blog ikut soka hati. Dah nak kawen baru terhegeh-hegeh nak update blog. Masa tunang ni tak silap bulan lepas. Bantai lah. Orang nak tengok gamba je kan. Bukan nak tau bila. Mana tau boleh buat idea untuk tunang atau kawen. Soka hati.


so homey-homey ada bear-bear kat situ

Farid adalah sepupu laki aku ngan kakak ipar aku. Dan dia ni jugak satu sekolah menengah ngan aku. Kecik betul dunia. Tak sangka jodoh saya dengan sepupu awok ye Encik Farid.

InsyAllah majlis kahwin akan di adakan pada bulan 5 (if not mistaken). Aku tak berapa nak ambik tahu tarikh-tarikh kawen sedara mara sejak beranak kecik. Asal ada kenduri je, jom saje. Bukan aku yang drive ye dak.

Tapi, gambar depa memang meletop kan. Comey-comey belaka. Tapi Farid sangat malu-malu kalau tangkap gambar. Plus kena usik lagi. Biasa la. Kawen sok lagi teruk kena bahan

Album tunang depa ni juga sempat aku selak masa depa datang kenduri adik ipar aku bulan lepas. InsyaAllah, akan di blogkan majlis kawin adik ipar aku yang tah berapa kurun akan datang nak update.Hua..hua..hua..


Kiri : mak Farid (kakak mak mentua ku), Farid, Farah & mak Farah.

Ok. itu saje. Gambar tak banyak. Takde masa nak mengorek kamera, transfer ke pc bagai. Apa yang ada je. Sape je nak baca blog aku kennn. 


p/s : Hampun ye Farid & Farah sebab cilok gambar. 2 keping je. :)

Wednesday, March 27, 2013

Tuesday, March 26, 2013

My 4 Month's Rayyan Zariff

Assalamualaikum..

Tetiba tajuk Rayyan Zariff dah 4 bulan. 0 bulan mana? Mak incek tak kuasa nak update time tu. Maka, skip saja ke 4 bulan. Sebab sabtu lepas dia sudah masuk 4 bulan. Sabtu lepas jugak kami berjimba ke Ikea dengan adik dan kakak ipar aku. Boleh klik sini untuk aktiviti jimba itu.

Sekarang Rayyan Zariff suda bole meniarap. Dia dah pandai meniarap sejak umur 3 bulan lagi. Tapi sekarang pantang di baringkan, dengan pantas dia pusing nak meniarap. Belah kiri je pandai. Belah kanan tak pandai. Pastu penat menjerit. Owh! Suara dia jugak dah makin kuat. Bunyi pun dah macam-macam yang kedengaran.

Yang lain pulak dah pandai gelak. Tapi payah sangat nak buat gelak. Senyum ngan nganga je. Agak payah nak ke tahap gelak mengekek. Dan tak semua orang boleh buat dia gelak mengekek. Pfttt.

Ok itu saja tentang perkembangan soka hati aku pasal budak bambams ini. Babai.


My happy 4 month's baby :')

Thursday, March 21, 2013

Pengalaman Bersalin

Assalamualaikum bagi yang sudi membaca pengalaman aku bersalin.

Cuma nak buat catatan,coretan dan kenangan macam mana aku bersalin anak pertama. Walau pun anak dah nak masuk 4 bulan aku peduli hape kan.Mood nak menaip pulak tiba-tiba datang.Kah..kah..kah..

22.11.2012
6.30 pagi
Rasa sakit perut macam senggugut tahap manja-manja lagi. Dan tak expect pun tu contraction sebab first time mengandung kot.Mengadu dengan laki sakit perut.Dia tanya, boleh tahan tak?Opkos la muleh sebab aku memang dah biasa senggugut.Cewahh.Maka, siap-siap pergi kerja seperti biasa pada hari itu.

9.00 pagi
Dah sampai office, duduk dalam 20 minit, rasa macam sakit tu berselang 30 minit sekali, 20 minit sekali. Colleague aku pulak dok 'are you okay?' doplohpat kali. Budak yang ganti aku masa aku berpantang nanti dah take over tempat aku masa ni. Aku cuma get ready saja.

10.30 pagi
Sambil tu aku catit masa bila sakit tu datang. Demm..dalam hati kuat berkata, aku nak bersalin dah ni. Tp bagus jugak bersalin time ni sebab aku tak nak kena induce. Sebab dah overdue kan. Patut bersalin 18.11.2012. Elok accountant aku lalu, dengan rileks aku pun tanya, "Chris,i sakit 20 minit sekali la. Nak beranak eyh?". Pastu dia jawab "You go back now! Call your husband to pick you up bla..bla..bla..". aku pulak, "Ala, rileks la Chris, i banyak keje la nak siapkan bla..bla..bla..". Boleh camtu? Kah..kah..kah. Dalam 10 minit baru aku pegi sebab nak bacakan wasiat terakhir untuk depa setiadanya aku di office.

11.00 pagi
Aku drive balik tapi tak call lagi bagitau laki aku lagi. Masa tengah drive kat Federal Highway tu, tetiba plak rasa nak makan KFC la nasik campur la. Padahal sakit dah makin kuat ni. Tapi aku pedulikkan sebab nanti pantang apa pun tak boleh. 

Dengan hati yang cekal, lantak lah nak terberanak kat KFC ke hape, aku pegi KFC yang dekat ngan rumah aku tu, order Snack Plate ngan air Ice Lemon Tea (nasi campur ilek time tu). Makan la aku sensorang kat KFC. Sakit tetap sakit tapi tahap yang masih boleh bertahan.

12.00 tengah hari
Then, dah sampai umah baru aku call laki aku bagitau aku dah kat umah, sakit, bla..bla..bla.. sume. Sambil tunggu dia balik tu aku mengemas,basuh baju,sidai baju. Rasa macam hari-hari terakhir pulak masa tu.

1.00 tengah hari
Laki aku pun sampai rumah. Tak jugak pegi hospital. Lepak-lepak, baring-baring, borak-borak. Sakit tengah-tengah dah masa ni.Tapi selang-selang. Tak ingat berapa minit selang.Malas nak duduk lama-lama kat hospital. Sebab sebelum ni aku pernah kena admit masa mengandung 8 bulan sebab demam. 

*Demam masa mengandung kena pergi klinik or hospital cepat-cepat sebab kalau suhu kita 39 darjah, baby akan tambah 1 darjah. Kira tak elok la untuk baby. Sebab boleh kena sawan nurse kat PPUM cakap. 

Oh! aku bersalin kat PPUM. Aku bukan anak orang 'loaded'.

4.30 petang
Baru gerak pegi hospital. Sakit makin kuat. Tapi masih boleh bertahan. Tangan laki jadi mangsa untuk tahan sakit. Genggam je. Tak gigit pun.


Gambar sewaktu di medan perang.koh..koh..koh..


*Penat pulak menaip panjang-panjang.Nanti-nanti la sambung.Babai